Ορισμοί
m55-bike-evo.jpg21157_640x454.jpg

Όσο η τιμή της βενζίνης φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, τόσο οι κάτοικοι των πόλεων αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, με πολλαπλά οφέλη και για το περιβάλλον.

Οι δύο τροχοί και το πετάλι κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος ιδίως σε περιοχές χωρίς μεγάλες κλίσεις, όπου δεν χρειάζεται ο ποδηλάτης να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Σε άλλες πόλεις, με ανηφόρες και κατηφόρες, όπου το συμβατικό ποδήλατο απαιτεί κόπο, το ηλεκτρικό ποδήλατο φαίνεται να αναδεικνύεται στην καλύτερη δυνατή λύση.

«Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι το ίδιο με το συμβατικό, μόνο που έχει έναν ηλεκτρικό κινητήρια για να δίνει ώθηση στις ανηφόρες και τις δύσκολες διαδρομές. Με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα, μπορεί κανείς να διανύσει με το ηλεκτρικό ποδήλατο μέχρι 100 χιλιόμετρα μόνο με 25 λεπτά του ευρώ, δηλαδή με την τιμή που πληρώνουμε μία κιλοβατώρα ρεύματος στο σπίτι μας.

Από την άλλη πλευρά, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια» (Intelligent Energy - Empower), πρόκειται να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με πλήρη αυτονομία, καθώς θα φορτίζει τη μπαταρία του από τον ήλιο», αναφέρει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλης Κικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ηλεκτρικό αυτό ποδήλατο θα διαθέτει ένα σκέπαστρο, το οποίο αφενός θα προφυλάσσει τον ποδηλάτη από τον αέρα, τη βροχή και τον ήλιο, αφετέρου θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ, ώστε με την ηλιακή ενέργεια που συγκεντρώνει να τροφοδοτεί τη μπαταρία.

Αντικείμενο της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας, που συνεργάζεται με αντίστοιχες ομάδες από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Εσθονία, θα είναι κυρίως η κατασκευή μιας εξελιγμένης μπαταρίας, μικρότερης σε όγκο, ελαφρύτερης σε βάρος και μεγαλύτερης σε χωρητικότητα προκειμένου να μπορεί να «εφοδιάσει» το ποδήλατο με περισσότερη ενέργεια.

«Η Κοζάνη είναι χτισμένη στις πλαγιές ενός βουνού, οπότε το συμβατικό ποδήλατο δεν διευκολύνει πολύ τους κατοίκους. Αντίθετα, ενδείκνυται το ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο στις ανηφόρες θα μπορεί να δίνει μια ελαφριά ώθηση, σαν σπρώξιμο, για να είναι ευκολότερη η διαδρομή» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κικής.

Τονίζει δε ότι οι υπάρχουσες μπαταρίες παρέχουν αυτονομία κίνησης μέχρι 100 χιλιόμετρα, ενώ στόχος της ομάδας του ΚΤΕ είναι να ανεβάσει την αυτονομία στα 150 χιλιόμετρα.

Σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο κόσμος της Κοζάνης το ηλεκτρικό ποδήλατο, το ΚΤΕ, σε συνεργασία με τον δήμο Κοζάνης παρουσιάζουν σήμερα, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που φορτίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα, με κινητήρα 250 βατ και αυτονομία από 35 έως 100 χιλιόμετρα.

"Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ήδη μεγάλο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, όσο το ποδήλατο γίνεται δημοφιλέστερο και οι μετακινήσεις ακριβαίνουν" σημειώνει ο καθηγητής.

Eίναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ποδήλατα. Δηλαδή χρειάζεται να κάνουμε πετάλι για να κινηθεί το ποδήλατο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται αυτά τα οποία έχουν υποβοήθηση στα πεντάλ, όχι γκάζι στο τιμόνι. Κάποια ποδήλατα που έχουν εμφανιστεί στην αγορά με γκάζι στο τιμόνι δεν θεωρούνται ποδήλατα, αλλά ηλεκτρικά scooters, τα οποία θέλουν δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας. Το βασικότερο όμως είναι ότι δεν προσφέρουν τη χαρά της ποδηλασίας, και για μας αυτό είναι το σημαντικότερο. Το ηλεκτρικό ποδήλατο έχει έναν κινητήρα 250 W και μια μπαταρία που σκοπό έχουν να υποβοηθούν τον ποδηλάτη στο πετάλι και να κάνουν πολύ πιο άνετη την ποδηλασία σε κάθε έδαφος. Με απλά λόγια, κάνει ακόμα και τις μεγαλύτερες ανηφόρες να είναι σχεδόν σαν κατηφόρες, άρα μπορεί ο ποδηλάτης να κινηθεί χωρίς να ιδρώσει ή να κουραστεί.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δρόμου,έχουν κινητήρια δύναμη, βασικά τους μύες των ποδιών και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί υποστηρικτικά. Δηλαδή το ποδήλατο δρόμου κινείται, μόνο, εφ 'όσον δώσουμε ώθηση με τα πόδια μας στο πετάλ. Τότε αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας να υποστηρίξει και να πολλαπλασιάσει την δύναμη που δώσαμε πετάλ και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε το μέγιστο της απόδοσης με την ελάχιστη.
ford-bike3.jpg

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License