Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

  • Είναι ικανά να πετυχαίνουν υψηλές μέσες, ωριαίες ταχύτητες και να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις με αντίθετο άνεμο, φορτωμένα και σε ανηφορικές διαδρομές.
  • Ανάλαφρα, φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς που δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας για να τα απολαύσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες στην Ελλάδα είναι η ζέστη και οι ανηφόρες. Πλέον όμως μπορείτε να πάτε στις δουλειές και να κάνετε τις βόλτες σας ξεκούραστα χωρίς να ιδρώσετε! Τα ηλεκτρικά ποδήλατα ανεβαίνουν εύκολα τις ανηφόρες, ενώ μπορείτε να κινηθείτε μόνο με το χειρόγκαζο σαν να έχετε μηχανή με ταχύτητες που ξεκινούν από 25-60 χιλ/ώρα!!!

  • Είναι η εναλλακτική λύση όχι μόνο για το παραδοσιακό ποδήλατο δρόμου, αλλά και για το αυτοκίνητο, τη μοτοσικλέτα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Είναι αθόρυβα
  • Είναι πιο ελαφριά άρα και πιο βολικά κατά την μεταφορά τους στο χώρο αποθήκευσης
  • Διανύουν έως και 100 χιλιόμετρα άνετα και ξεκούραστα.
  • Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία και τον ΚΟΚ δεν χρειάζεται άδεια οδήγησης και δίπλωμα για ταχύτητες έως και 25χιλ/ώρα. Πάνω από 25 χιλ/ώρα χρειάζεται άδεια μοτοποδηλάτου από την τροχαία.

[1]
83329.jpg

Ποιός θα δίνει 2 ευρώ βενζίνη σε λίγο καιρό ενώ μπορεί να κάνει οικονομία;

Εάν βέβαια στην βενζίνη προσθέσουμε και το κόστος των αυτοκινήτων ή των μηχανών για άδεια-τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, τέλη ταξινόμησης, πάρκινγκ, ΚΤΕΟ, διόδια, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συντήρηση-επισκευές, τυχόν πρόστιμα (π.χ. παράνομο παρκάρισμα ή κράνος), το όφελος από τη χρήση των ηλεκτρικών μας ποδηλάτων διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται. Ουσιαστικά οι πελάτες μας επιτυγχάνουν την απόσβεση του ποσού αγοράς των ηλεκτρικών μας ποδηλάτων συνήθως σε λιγότερο από 1 χρόνο.
Σε σύγκριση με μηχανάκι το όφελος από τη χρήση είναι 5 - 8 € στα 100χλμ. ή 250 - 400 € στα 5.000 χλμ.

Νομικά θέματα

Σύμφωνα με την ευρωπαική νομοθεσία ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται τα ποδήλατα που η ταχύτητα τους δεν ξεπερνά τα 25 χλμ / ώρα με μοτέρ 250W με μικρές μόνο αποκλίσεις στην ισχύ του μοτέρ ή τη τελική ταχύτητα. Πρακτικά όμως κανείς δε θα μπορέσει να διαπιστώσει αν το ποδήλατό σας πηγαίνει λίγο γρηγορότερα από τα 25 χιλ από τη στιγμή που μπορείτε άνετα να ξεπεράσετε νόμιμα αυτό το όριο πατώντας τα πετάλια διότι η νομοθεσία είναι σαφής επιτρέποντας υψηλότερες ταχύτητες με τη χρήση των πεταλιών.
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας, ασφάλιση και δίπλωμα οδήγησης. Εάν κάνετε το ποδήλατό σας να πηγαίνει περισσότερο από 25 χλμ μόνο με τη χρήση του μοτέρ εμπίπτει σε άλλη κατηγορία και θεωρείται σαν μηχανοκίνητο οπότε χρειάζεται άδεια, δίπλωμα και ασφάλιση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τροχαία και στο υπουργείο μεταφορών. Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο εκτός δρόμου (βουνό, μονοπάτια κλπ) δεν υπάρχει περιορισμός στην ισχύ και τη ταχύτητα που αποδίδει το μοτέρ.

__

Μειονεκτήματα

  • Τα μοναδικά μειονεκτήματα ίσως των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι το βάρος (23-25 κιλά κατά μέσο όρο μαζί με την μπαταρία) και το κόστος αγοράς, αν μιλάμε για μια αξιόλογη και αξιόπιστη επιλογή.

Για μια τέτοια λοιπόν το κόστος αγοράς ξεκινάει από 1.200 ευρώ και μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ. Μπορεί να φαίνονται πολλά (και είναι) με την πρώτη ματιά, αλλά φτηνές λύσεις παραπέμπουν περισσότερο σε παιχνίδια, χωρίς προδιαγραφές, διάρκεια ζωής και ικανότητες.[2]

dpnjkegbfc50784d61cb13c.jpg Specialized-Turbo-1-610x457.jpg

Specialized Turbo, το γρηγορότερο ηλεκτρικό ποδήλατο του κόσμου

source

Με την τιμή της βενζίνης να αγγίζει πλέον τα 2 ευρώ το λίτρο μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να στραφούμε στη χρήση ενός ποδηλάτου; Η Specialized κατασκεύασε ένα νέο ηλεκτρικό ποδήλατο το οποίο το έχει ονομάσει Tyrbo. Κοστίζει 5.499 ευρώ και έτσι τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα, πολύ πάνω από τα 20 χλμ/ώρα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοιου είδους ποδήλατα.
Το ποδήλατο διαθέτει έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα στον πίσω τροχό οποίος τροφοδοτείται από τη μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται στο κεντρικό πλαίσιο του ποδηλάτου. Μέσω ειδικού φορτιστή, φορτίζει μέσα σε 2 ώρες και διαθέτει ένα μικρό καντράν που προβάλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Λίγο η τιμή του είναι τσιμπημένη, αλλίως θα ήταν μια πολύ καλή πρόταση για τις αστικές μας μετακινήσεις.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UjbkfVamXcI

bibliography:
http://www.autoblog.gr/2012/03/31/video-specialized-turbo-the-worlds-fastest-electric-bike/

[[bibliography]]

1
http://www.energypress.gr/news/feature/Lysh-sthn-krish-dinoyn-ta-hlektrika-podhlata
2
http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/88846.asp

[[/bibliography]]

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License